15 martie 2010

Preparate din carne

Ardei umpluti

Ingrediente:

6-8 ardei de marime mijlocie, 1/2 kg rosii, patrunjel, o frunza de telina, 30 g faina, untdelemn, 400 g carne de porc,60-100 g orez, sare, piper, 100-200 ml smantana, 60 g faina, zeama sau sare de lamaie, otet, ceapa, marar, suc derosii, boia.

Mod de preparare:

Ardeii se curata de seminte, se spala, se scurg de apa. Carnea tocata, impreuna cu o ceapa mica, taiata marunt si calita, un minut, cu 2 linguri de untdelemn. La tocatura se adauga orezul curatit de impuritati, spalat si scurs, 1/2 lingurita cu sare, un varf de cutit cu piper, patrunjel sau marar taiat marunt si apa (de 2 ori cit orezul). Se bate bine tocatura si se umplu ardeii. Se asaza intr-o cratita potrivita ca marime, apoi se toarna la inceput peste ei, sucul din rosii, completind cu apa pina la nivelul lor (jumatate suc,jumatate apa) si lasindu-i sa fiarba la foc mic, acoperiti, 40-50 minute. Dupa 20 minute, se intorc in sos. Cind sint fierti, se freaca faina cu 2 linguri de apa rece si se amesteca cu sosul, lasindu-l sa fiarba citeva clocote,ca sa se lege ca o smantana subtire. Mincarea se sareaza dupa gust si se presara cu frunze de patrunjel si telina taiate marunt.
Se servesc ca atare, sau cu smantana, la masa.

Pofta buna!


Sarmale

Ingrediente:

1 varza medie de cca. 1,5 kg, 400 g carne tocata de porc, de vita sau amestecata 1 ceapa medie tocata cubulete mici, 70-100 g orez, 200 g bulion, 1/4 legatura de patrunjel, 1/4 legatura de marar, 2 foi de dafin sare, piper, cimbru

Mod de preparare:

Ceapa taiata cubulete se pune la calit cu o lingura de ulei si apa. Cand e aproape gata (devine transparenta) se adauga si 150 g de bulion, putina sare, piper si orezul si se mai lasa 5 minute la foc mic. In acelasi timp se pune o cratita cu apa la fiert, se desfac frunzele de la varza si se pun 2-3 minute, cate 4-6 frunze o data in apa care clocoteste. Daca se foloseste varza murata nu se mai oparesc frunzele pentru ca deja sunt moi si usor de manevrat.

In castronul in care s-a pus carnea se adauga: sosul de ceapa si orez, mararul si patrunjelul tocate marunt, cimbrul si se amesteca bine. Se iau frunzele de varza, care acum sunt usor de rulat, se taie cotoarele si se fac rulouri cu carnea la mijloc. Restul de varza ramasa se taie fideluta si se imparte in 3 parti egale. Se pune un strat de varza, jumatate din bulionul ramas, foile de dafin, sarmale, iar varza tocata, restul de bulion, sarmale, varza tocata. Optional se poate pune intre straturi sorici, costita sau afumatura. Se acopera cu apa (si bors daca le vreti acre) si se dau la cuptor la foc mediu cam 2-3 ore pana se rumenesc. Se pot fierbe si cate 4-5 ore la foc mic. Atentie sa nu fie cratita foarte plina pentru ca se umfla si nu au loc sa fiarba. Daca sunt fierte bine furculita intra în sarmale mult mai usor ca la inceput.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu