14 martie 2010

Bauturi

Socata cu lamaie

Ingrediente:
6-7 flori de soc, 500 zahar, 5 l apa, 1 lamaie, drojdie
Mod de preparare:
Intr-un borcan se adauga 5 litri de apa, 1 lamaie taiata felii, 500 g zahar si putina drojdie proaspata. Se lasa la macerat 5 zile, timp in care se ameateca cel putin de 2 ori pe zi apoi se strecoara si se trage in sticle.
Mod de servire:
Se serveste rece in pahare ornate cu cateva felii de lamaie.




Cafea turceasca

Ingrediente:


O lingurita cu virf (15 g) cafea macinata, o lingurita zahar (sau dupa gust), cca 100 ml apa
Mod de preparare:


Este indicat sa se macine cafeaua in cantitati mici, pentru ca aceasta sa nu-si piarda aroma; se pastreaza in cutii de metal sau borcane bine inchise cu capac. Cafeaua cea mai aromata se prepara din boabe de cafea macinate fin, ca o faina, in masini speciale. Intr-un ibric se pune cafea, in functie de numarul persoanelor, impreuna cu zahariul respectiv si se dilueaza cu apa fierbinte, masurata cu cescuta de cafea. Ibricul se trece pe foc si cafeaua se amesteca cu lingurita, pina cind da in clocot si se ridica. Ibricul se trage imediat de pe foc, apoi se pune inca de doua ori pe foc, procedind la fel. Dupa ce s-a retras a treia oara, ibricul se clatina putin, ca sa se adune caimacul; acesta se ia cu lingurita si se imparte la toate cescutele. Cafeaua se lasa sa stea 2-3 minute, ca sa se aseze putin drojdia, apoi se toarna in cesti. Se serveste imediat, fierbinte.


Bautura cu fructe si lapte

Ingrediente:

1 banana, 2 portocale,2 piersici, 1/4 l lapte, 3-4 cuburi de gheata,

Mod de preparare:

Banana, pirsicile si portocalele se taie bucatele se pune in blander, se adauga laptele si gheata. Se paseaza totul.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu